Joulukuu vaihtui hiljattain ja joulukkien sesonki alkaa käynnistyä kovaa vauhtia. Meillä Kukkatalolla on tänäkin vuonna runsas valikoima erilaisia joulukkia omasta tuotannostamme. Kotimaisten joulukukkien perinteinen kattaus löytyy siis kaikista myymälöistämme ja lisäksi löydät valikoimastamme paljon muutakin jouluista tontuista lyhtyihin.
Joulutähdet
Joulutähdet ovat yksi perinteisimmistä joulukukista kautta aikojen. Tummanpunaisen joulutähden rinnalle on tullut paljon
vaaleita lajikkeita, valkoisesta kirjaviin.
https://www.kukkatalo.fi/tuote/1-latvainen-joulutahti-poikasilla-extraluokka/
Joulutähti viihtyy valoisassa, suoralta auringolta suojatussa paikassa. Se ei pidä kylmästä eikä vedosta.
Pidä kasvualusta kesällä jatkuvasti kosteana. Ota huomioon, että suuret monihaaraiset yksilöt saattavat kesähelteillä tarvita päivittäin parikin kertaa kastelua.
Talvella vähennä kastelua ja pidä kasvualusta vain niukan kosteana. Liika kuivuus veltostuttaa lehdet nopeasti, mutta useimmiten ruukun upottaminen hetkeksi veteen korjaa asian. Lannoita kasvia kesällä parin viikon välein.
Huom! Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä kasvi, jonka maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa ja iholla. Joulutähteä maistaneen lapsen suu ja iho pitää huuhdella huolellisesti.
Amaryllikset eli jaloritarinkukat
Amaryllisten suosio joulukukkina perustuu varmasti sen helppohoitoisuuteen sekä hyväään kylmän kestoon. Tämä upea sipulikukka on nimittäin tosi vaatimaton ja helppo kasvatettava. Amarylliksiä löytyy kerrottukukkaisina sekä yksinkertaisin kukin, on valkoisia, vaaleanpunaisia, kirjavia ja perinteisiä tummanpunaisia lajikkeita.
https://www.kukkatalo.fi/tuote/amaryllis-eli-ritarinkukka-valkoinen-tai-kerrottu/
Ostohetkellä amaryllistä ei tarvitse kastella juuri ollenkaan, sillä kasvuvoima on jo valmiiksi sipulissa. Kastelu kasvattaa kukkavartta turhaan.
Uudelleen kukittamisessa jaloritarinkukilla on selvä vuodenaikaan sidottu kasvurytminsä. Nuppujen kehittymisen, kukinnan ja sitä seuraavan lehtien kasvun aikana jaloritarinkukat tarvitsevat paljon vettä ja kukinnan jälkeen lehtien kehittyessä myös viikoittaisen lannoituksen. Anna mullan kuitenkin kuivahtaa kastelujen välillä. Leikkaa kukkavana kukinnan jälkeen pois, sillä siihen mahdollisesti kehittyvät siemenet kuluttavat turhaan kasvin energiaa. Anna kukinnan jälkeen kehittyvien lehtien kasvaa rauhassa ja kerätä energiaa seuraavan talven kukintaa varten.
Jaloritarinkukat viihtyvät mainiosti kesällä ulkona varjoisassa paikassa. Tarkkaile niitä silloin kuitenkin aika ajoin, sillä lehdille päässeet etanat voivat syödä kaikki lehdet hetkessä.
Tuo kasvi sisälle syyskuun alussa, lopeta kastelu ja lannoittaminen kokonaan ja anna lehtien lakastua. Voit nyt sijoittaa kasvin minne tahansa, sillä lepoaikana se ei tarvitse
edes valoa. Lämpötila ei saa kuitenkaan laskea alle 10 asteen.
Parin kolmen kuukauden kuluttua näkyviin ilmestyvät uudet nuput. Poista silloin sipulin ympäriltä kaikki vanha multa ja istuta kasvi uudelleen.
Huom! Amaryllis aiheuttaa syötynä mahan ärsytysoireita.
Tulilatvat
Tulilatvat ovat ympäri vuoden yksi kysytyimmistä ja ostetuimmista oman tuotannomme kukista ja jouluna niitä löytyy myös runsas valikoima. Tulilatva on hyvin helppohoitoinen ja pitkäaikainen kodin somistaja. Tulilatvoja löytyy runsain mitoin erilaisista jouluistutuksista sekä ihan sellaisenaan ruukussa.
Tulilatva vaatii paljon valoa, mutta ei siedä suoraa auringonpaistetta.
Anna tulilatvalle vettä kunnolla jokaisella kastelukerralla, ja annan mullan välillä kuivahtaa. Anna tulilatvalle kukinnan jälkeen lyhyt lepokausi, jolloin kastelet sitä vain sen verran, ettei se pääse lakastumaan.
https://www.kukkatalo.fi/tuote/tulilatva-koristeltu/
Normaali huoneenlämpö sopii tulilatvalle hyvin, mutta se kukkii kauemmin, jos lämpötila ei ole kovin korkea. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joka kukkii vain saadessaan olla täysin pimeässä vähintään 14 tuntia vuorokaudessa. Tänä aikana vähäinenkin valon pilkahdus häiritsee nuppujen muodostumista. Mikäli haluat kukittaa tulilatvasi jouluksi, anna sille syyskuun alusta lokakuun alkuun kestävä pimeäkäsittely. Pimeäkäsittelyksi käy kasvin peittäminen 14 tunniksi esimerkiksi riittävän paksulla mustalla jätesäkillä. Nuoret yksilöt haarautuvat itsestään, mutta vanhoja kookkaita yksilöitä voit auttaa haarautumaan typistämällä keväällä versojen latvat.
Tuoksuttomana kukkana tulilatva soveltuu hyvin myös allergiaperheeseen.
Joulukaktukset
Joulukaktukset ovat yleistyneet ympärivuotisena kasvina. Se on kaunis ja helppohoitoinen kasvi kotioloissakin kasvatettavaksi.
Sillä on yksinkertaisen kauniit kukat, jotka ovat täysin tuoksuttomia.
https://www.kukkatalo.fi/tuote/joulukaktus/
Joulukaktukset voivat kukkia muuhunkin aikaan vuodesta, riippuen valosta, lämpötilasta ja lajikkeesta.
Joulukaktuksilla ei ole piikkejä. Niiden tummanvihreät, litteät, enemmän tai vähemmän hammaslaitaiset, lehtimäiset varret ovat nivelikkäät. Versojen päähän avautuu suuria kukkia, joiden väri vaihtelee punaisen kaikista sävyissä valkoiseen.
Joulukaktus tarvitsee valoisan paikan, mutta ei pidä auringosta. Jos se voidaan sijoittaa syksyksi tai talveksi viileähköön (10-15 asteiseen) huoneeseen, kukinnasta ei tarvitse olla huolissaan.
Kastelu vaatii jonkin verran tarkkuutta. Nämä kaktukset reagoivat yhtä kielteisesti liikaan kosteuteen kuin jatkuvaan kuivuuteen.
Pääkasvukaudella joulukaktuksille annetaan kahden viikon välein täyslannoitetta. Kasvualustaksi sopii parhaiten ravinteikas multa, johon sekoitetaan vain vähän hiekkaa.
Huom! Joulukaktus on kokonaan myrkytön.
Hyasintit
Hyasintti tuo joulun tuoksun kotiisi, mutta moni on sille myös allerginen. Tämä olisi hyvä muistaa lahjakukkia ostettaessa.
Hyasintti ei siedä liiallista kastelua, mutta ei kuivaakaan kasvualustaa. Kukkavarsien venyminen kielii liiallisesta kastelusta ja kukkien kaatuilu liiallisen kastelun ja liian lämpimän huoneilman yhteisvaikutuksesta. Itse asiassa hyasintti tulee toimeen hyvin vähällä kastelulla.
https://www.kukkatalo.fi/tuote/hyasintti/
Yöksi hyasintit kannattaa nostaa viileämpään eteiseen tms. paikkaan. Viileässä hyasintit kukkivat ja kestävät pisimpään.
Huom! Hyasintti aiheuttaa syötynä mahan ärsytysoireita.