Siemenistä maukasta satoa ja kesäkukkien väri-iloa - Kukkatalo

Siemenistä maukasta satoa ja kesäkukkien väri-iloa

30.1.2019

Kauppoihin ilmestyvät siementelineet ovat varma merkki lähestyvästä keväästä. Meille Kukkataloon Nelsonin siemenet ilmestyivät jo alkaneen vuoden ensimmäisellä viikolla, joten uusi kylvökausi päästiin aloittamaan hyvissä ajoin.

Vanhojen tuttujen lajikkeiden lisäksi mukana on kivoja uutuuksia. Hyötykasveista mainittakoon kolme erilaista porkkanalajiketta: Cosmic Purple, Oxheart ja White Satin F1. Näistä Oxheart on vanha, jo 1800-luvulla viljelty lajike ja White Satin nimensä mukaisesti valkoinen porkkana.

Lord Nelsonin annossiemistä kylvät maukkaimman kesäsadon

Kesäkukista uutuuksia ovat mm. isoköynnöskrassi Yellow Troika, tarhakehäkukka Kinglet Yellow ja punakosmoskukka Gazebo Red.

Lord Nelson annossiemenistä kylvät kesän upeimmat kukat

Näistä linkeistä pääset tutustumaan Nelsonin siemenvalikoimaan sekä uuteen Puutarhan ilo -lehteen, joka löytyy myös ilmaisena paperiversiona myymälöistä.
https://www.nelsongarden.fi/fin/eur/d/siemenet_100
https://issuu.com/nelson_garden/docs/puutarhanilo_2019?e=17053288/66139946

Siementen esikasvatus on helppoa ja kasvua on hauska seurata.

Mullaksi käy kylvö-, taimi- tai kaktusmulta, tavallista kukkamultaa ei kannata käyttää, se on liian voimakkaasti lannoitettua. Siemenet voi kylvää valmiisiin turvepotteihin, itse tehtyihin sanomalehtipotteihin tai tavallisiin viili- tai jogurttipurkkeihin, kunhan muistaa tehdä reiät pohjaan, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Mikäli käytät turve- tai sanomalehtipotteja, ne kannattaa kostuttaa hyvin ennen käyttöä ja latoa tiiviisti vierekkäin esim. tarjottimelle, jotta ne eivät kuivu niin helposti.

Siemeniä on monen kokoisia ja ne kylvetään koon ja valovaatimusten mukaan eri syvyyksiin. Isot siemenet, esim. kurkut, kurpitsat ja auringonkukat, voidaan aluksi liottaa muutaman tunnin ajan vedessä, jolloin niiden itäminen nopeutuu kuoren pehmetessä. Ne voidaan heti istuttaa omiin ruukkuihinsa ( 1-3 siementä / ruukku ) parin sentin syvyyteen.

Monet yrtit ja lobeliat kylvetään taimiryppäinä, jolloin voi varistaa siemeniä suoraan pussista multaan. Varo kuitenkin liika-annostelua!

Monien tuttujen kesäkukkien siemenet ovat hyvin pieniä ja ne itävät valossa eli niitä ei peitellä mullalla. Tälläisiä ovat mm. ahkeraliisan, koristetupakan, lobelian ja orvokin siemenet. Pienten siemenien istutusapuna voi käyttää terävää tikkua, jonka pää kastetaan veteen ja sitten kosketetaan siemeniä. Siemenet tarttuvat tikkuun ja ne on helppo viedä mullan pinnalle haluttuun kohtaan. Toinen hyvä keino on sekoittaa siemenet pieneen määrään kylvömultaa, jolloin ne leviävät tasaisemmin mullan pinnalle.

Aloittelijoille helppoja lajikkeita ovat mm. samettikukka, auringonkukka ja erilaiset krassit.

Ilmainen Puutarhan Ilo lehti tarjoaa vinkkejä kesäksi puutarhaan ja parvekkeelle

Kun siemenet on saatu kylvettyä, multa kostutetaan hyvin kauttaaltaan sumutuspullolla. Kylvökset peitetään esim. tuorekelmulla, johon tehdään pieniä reikiä ilman vaihtuvuuden lisäämiseksi. Sopiva lämpötila, missä useimmat siemenet itävät parhaiten, on 20-24 astetta. Mullan kosteutta seurataan ja tarvittaessa, yleensä muutaman päivän välein, kostutetaan lisää.

Onnistuneita viljelyitä toivottelee

Paula

Heli Jäminki

Olen kukka- ja puutarhakaupan puutarhuri, valmistunut vuonna 2018. Työskentelen Tampereen myymälässä. Kotoa minulta löytyy paljon viherkasveja ja kolme hölmöä kissaa. Rakastan joulua ja kevättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *