Tillandsiat - kasvimaailman uudet, helppohoitoiset suosikit - Kukkatalo

Tillandsiat – kasvimaailman uudet, helppohoitoiset suosikit

14.3.2019

Tillandsiat ovat kotoisin Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsistä ja vuoristoista. Tillandsioiden sukuun kuuluu yli 400 lajia ja osa niistä elää epifyytteinä eli päällyskasveina puitten ja pensaitten rungoilla. Ne eivät tarvitse kasvaakseen lainkaan multaa, vaan saavat kaiken tarvitsemansa ilmasta. Tämä tekee tillandsioista kotioloissakin erittäin helppohoitoisia kasveja, joiden käyttö ja esillepano on vain mielikuvituksesta kiinni. Ei siis ihme, että ilmakasveista on tullut kasvimaailman uusia suosikkeja.

Lasipallojen avulla tillandsiat saadaan kauniisti esille.
Tillandsioille on olemassa erityisiä lasipalloja, joiden avulla ne saadaan ripustettua kauniisti esille.

Tillandsiat ovat vaatimattomia

Tillandsioiden hoito on helppoa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa, mutta suoraa, kuumaa auringonpaistetta kannattaa kuitenkin kesäaikaan välttää. Harmaalehtiset lajikkeet viihtyvät muita paremmin aurinkoisella paikalla. Tavallinen huoneenlämpö on tillandsioille sopiva läpi vuoden.

Tillandsioita kastellaan kylvettämällä niitä vesimaljassa noin 10-20 minuutin ajan. Kesällä kasveja kylvetetään noin viikon välein, talvella riittää kerran kuukaudessa. Kylvyn  jälkeen tillandsiat ravistellaan kevyesti kuivaksi, halutessaan ne voi jättää hetkeksi kuivahtamaan pyyhkeen päälle. Pääasia on, ettei kasvin lehdille jää vettä.

Tillandsioita kannattaa sumutella varsinkin talvella säännöllisesti, kun huoneilma on muuten kuivaa. Lasipalloissa elelevät tillandsiat tulevat toimeen vähemmällä sumuttelulla, koska umpinainen tila pidättää hyvin kosteutta. Sumutteluveteen voi sekoittaa ravinneliuoksen esimerkiksi merileväuutteesta tai sitten voi hyvin tehdä laimean ravinneliuoksen tavallisesta kukkaravinteesta. Ravinteita tillandsiat eivät paljoa tarvitse, sillä ne eivät niitä saa luonnollisilla kasvupaikoillaankaan ja muutenkin lannoitus kannattaa ajoittaa lähinnä keväästä syksyyn.

https://www.kukkatalo.fi/tuote/ilmakasvit/

Harmaalehtinen salvadorin tillandsia kestää aurinkoa melko hyvin ja on komein tillandsioista.
Salvadorin tillandsia on komea katseenvangitsija.

Muita hyödyllisiä vinkkejä

Tillandsiat eivät kasvuvauhdiltaan ole kasvimaailman nopeimpia, mutta toisinaan voi terve ja hyväkuntoinen yksilö innostua tekemään sivuversoja. Tällöin kannattaa odottaa, että verso on kooltaan noin kolmanneksen emokasvista ja sen jälkeen sen voi varovasti leikata irti.

Tillandsian omistaja voi ilahtua löytäessään kasvistaan nupun, mutta valitettavasti se täytyisi pikimmiten poistaa. Kukkiminen on kohtalokasta emokasville, usein kasvi menehtyy sen jälkeen.

Tillandsioille on olemassa erilaisia ja erikokoisia lasipalloja, joiden avulla kasvin saa ripustettua kauniisti esille esimerkiksi ikkunan eteen. Muuten tillandsia viihtyy millä kasvatusalustalla tahansa. Kauniin ja luonnollisen asetelman saa vaikka parista ilmakasvista, jotka on aseteltu kuivien puunoksien päälle. Mielikuvitus on ainoastaan rajana!

https://www.kukkatalo.fi/tuote/4living-lasipallo-o-14-cm/

https://www.kukkatalo.fi/tuote/4living-lasipallo-o-19-cm/

https://www.kukkatalo.fi/tuote/4living-lasipallo-soikea-17-cm/

https://www.kukkatalo.fi/tuote/4living-lasipallo-soikea-23-cm/

Aurinkoista kevään odotusta,

Paula

Heli Jäminki

Olen kukka- ja puutarhakaupan puutarhuri, valmistunut vuonna 2018. Työskentelen Tampereen myymälässä. Kotoa minulta löytyy paljon viherkasveja ja kolme hölmöä kissaa. Rakastan joulua ja kevättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *