Valmistaudu talveen - Kukkatalo

Valmistaudu talveen

20.11.2021

Heippa!

Taas eletään talviaikaa ja luonnonvalon määrä on vähentynyt huomattavasti. Ei kannata silti masentua! Kevät tulee taas pian ja sitä ennen saamme nauttia mm.joulusta! ;)

Tänään kuitenkin ajattelin jakaa pari vinkkiä viherkasvien hoidosta talviaikaan.

Asun omakotitalossa, eli lääniä riittää. Mulla onkin keittiön, makkarin ja olohuoneen ikkunalaudat täynnä kasveja ja sen lisäksi hyllyillä sekä amppeleissa. Osalle kasveista minulla on talvella kasvilamput, mutta ei suinkaan kaikille.

Jos aiot selvitä talvesta ilman erillisiä kasvilamppuja, asettele kasvit mahdollisimman lähelle ikkunaa. Ota kuitenkin huomioon lämpöpatterit, josta kasvit eivät oikein pidä. Hankalaa, tiedän! Jos ikkunasta vetää, sekin kannattaa ottaa huomioon kylmällä kelillä.
Kasvit vaipuvat talvella ns.lepotilaan, eli talviunille! Silloin kastelua kannattaa vähentää huomattavasti, sillä kun kasvi ei saa tarpeeksi valoa, se ei myöskään haihduta niin paljoa.
Jos taas käytät kasvilamppuja, lepotila ei täysin toteudu.  Anna valojen palaa päiväsaikaan, ellet ole yökukkuja. Kastelua kannattaa tarkkailla, liikakastelu ei koskaan ole hyvästä. (Kasvilamppuja löytyy mm. Airamin valikoimasta, omani olen ostanut joskus aikoinaan Plantagenista.)

Kasvien lehdet kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla pölystä säännöllisin väliajoin, jotta ne saavat imettyä valosta kaiken ilon irti. Lehtiä vois myös sumutella, mutta mm. Saintpauliat ja muut ”karvaiset” lehdet eivät pidä siitä.

Yksi vinkki löytyy merileväuutteesta. Merileväuute sekoitetaan kasteluveteen ja sitä annetaan noin joka toinen kastelukerta. Se vahvistaa juuristoa ja kasvustoa. Merileväuute sisältää kasveille mm. tärkeitä hivenaineita, kasvihormoneja sekä aminohappoja. Merileväuutetta myyvät ainakin Neko ja Kekkilä.

Näillä vinkeillä selviää jo aika pitkälle!

 

Heli Jäminki

Olen kukka- ja puutarhakaupan puutarhuri, valmistunut vuonna 2018. Työskentelen Tampereen myymälässä. Kotoa minulta löytyy paljon viherkasveja ja kolme hölmöä kissaa. Rakastan joulua ja kevättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *