Kukkatalon Jouluinfo

Joulun aukioloajat

Jouluna olemme avoinna jokaisena päivänä arkisin 9-20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 9-18.

Poikkeukselliset aukioloajat:

Itsenäisyyspäivä keskiviikko 6.12. klo 9-18

Jouluviikon pidennetyt aukiolot keskiviikosta 20.12. perjantaihin 22.12. klo 8-20 ja lauantaina 23.12. 8-18

Jouluaattona 24.12. klo 8-15

Joulupäivänä 25.12. klo 11-18

Tapaninpäivänä 26.12. klo 10-18

Miksi pakkaamme joulukukkasi?

Pakkaamme kukat syksystä kevääseen automaattisesti, jotta saat ne varmasti kotiin ja perille ilman vaurioita.

Esimerkiksi perhoskämmekät ja joulutähdet eivät kestä vetoa lainkaan ja monet muutkin kukat ja viherkasvit ovat kylmälle arkoja.

Monilatvaiset joulutähdet kotimaisena omasta tuotannostamme
Lahjakortit äidille, mummolle, lahjaksi, isälle, syntymäpäivälahjaksi

Kukkatalon lahjakortti on
odotettu ja toivottu

Myymälöistämme voit ostaa lahjakortin, joka aktivoidaan haluamallesi summalle. Lahjakorteissa seitsemän erilaista kaunista kansikuvaa, valitse mieluinen. Lahjakortti käy kaikkiin seitsemään myymäläämme, on voimassa 1 vuoden aktivointipäivästä. Lahjakorttia ei tarvitse käyttää kerralla.

Joulun leikkoasetelmien ja -kimppujen viimeinen tilauspäivä torstaina 14.12.

Joulupöytään tai lahjaksi voit tilata meiltä kauniin leikkoasetelman tai sidotun kimpun. Joulun leikkosidontojen ja jouluasetelmien viimeinen tilauspäivä on tänä vuonna torstai 14.12. Perjantaista 15.12. aatonaattoon 23.12. emme ota tilauksia vastaan, mutta tilattuja töitä voit toki noutaa myös tällä välillä.

Joulukukkien hoito-ohjeet

Joulutähdet

Joulutähdet ovat yksi perinteisimmistä joulukukista kautta aikojen. Tummanpunaisen joulutähden rinnalle on tullut paljon vaaleita lajikkeita, valkoisesta kirjaviin.

Joulutähti viihtyy valoisassa, suoralta auringolta suojatussa paikassa. Se ei pidä kylmästä eikä vedosta.

Pidä kasvualusta kesällä jatkuvasti kosteana. Ota huomioon, että suuret monihaaraiset yksilöt saattavat kesähelteillä tarvita päivittäin parikin kertaa kastelua. Talvella vähennä kastelua ja pidä kasvualusta vain niukan kosteana. Liika kuivuus veltostuttaa lehdet nopeasti, mutta useimmiten ruukun upottaminen hetkeksi veteen korjaa asian. Lannoita kasvia kesällä parin viikon välein.

Huom! Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä kasvi, jonka maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa ja iholla. Joulutähteä maistaneen lapsen suu ja iho pitää huuhdella huolellisesti.

Amaryllikset eli jaloritarinkukat

Amaryllisten suosio joulukukkina perustuu varmasti sen helppohoitoisuuteen sekä hyväään kylmän kestoon. Tämä upea sipulikukka on nimittäin tosi vaatimaton ja helppo kasvatettava. Amarylliksiä löytyy kerrottukukkaisina sekä yksinkertaisin kukin, on valkoisia, vaaleanpunaisia, kirjavia ja perinteisiä tummanpunaisia lajikkeita.

Ostohetkellä amaryllistä ei tarvitse kastella juuri ollenkaan, sillä kasvuvoima on jo valmiiksi sipulissa. Kastelu kasvattaa kukkavartta turhaan.

Uudelleen kukittamisessa jaloritarinkukilla on selvä vuodenaikaan sidottu kasvurytminsä. Nuppujen kehittymisen, kukinnan ja sitä seuraavan lehtien kasvun aikana jaloritarinkukat tarvitsevat paljon vettä ja kukinnan jälkeen lehtien kehittyessä myös viikoittaisen lannoituksen. Anna mullan kuitenkin kuivahtaa kastelujen välillä. Leikkaa kukkavana kukinnan jälkeen pois, sillä siihen mahdollisesti kehittyvät siemenet kuluttavat turhaan kasvin energiaa. Anna kukinnan jälkeen kehittyvien lehtien kasvaa rauhassa ja kerätä energiaa seuraavan talven kukintaa varten.

Jaloritarinkukat viihtyvät mainiosti kesällä ulkona varjoisassa paikassa. Tarkkaile niitä silloin kuitenkin aika ajoin, sillä lehdille päässeet etanat voivat syödä kaikki lehdet hetkessä.

Tuo kasvi sisälle syyskuun alussa, lopeta kastelu ja lannoittaminen kokonaan ja anna lehtien lakastua. Voit nyt sijoittaa kasvin minne tahansa, sillä lepoaikana se ei tarvitse
edes valoa. Lämpötila ei saa kuitenkaan laskea alle 10 asteen.

Parin kolmen kuukauden kuluttua näkyviin ilmestyvät uudet nuput. Poista silloin sipulin ympäriltä kaikki vanha multa ja istuta kasvi uudelleen.

Huom! Amaryllis aiheuttaa syötynä mahan ärsytysoireita.

 

Tulilatvat

Tulilatvat ovat ympäri vuoden yksi kysytyimmistä ja ostetuimmista oman tuotannomme kukista ja jouluna niitä löytyy myös runsas valikoima. Tulilatva on hyvin helppohoitoinen ja pitkäaikainen kodin somistaja. Tulilatvoja löytyy runsain mitoin erilaisista jouluistutuksista sekä ihan sellaisenaan ruukussa.

Tulilatva vaatii paljon valoa, mutta ei siedä suoraa auringonpaistetta.

 Anna tulilatvalle vettä kunnolla jokaisella kastelukerralla, ja annan mullan välillä kuivahtaa. Anna tulilatvalle kukinnan jälkeen lyhyt lepokausi, jolloin kastelet sitä vain sen verran, ettei se pääse lakastumaan.

Normaali huoneenlämpö sopii tulilatvalle hyvin, mutta se kukkii kauemmin, jos lämpötila ei ole kovin korkea. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joka kukkii vain saadessaan olla täysin pimeässä vähintään 14 tuntia vuorokaudessa. Tänä aikana vähäinenkin valon pilkahdus häiritsee nuppujen muodostumista. Mikäli haluat kukittaa tulilatvasi jouluksi, anna sille syyskuun alusta lokakuun alkuun kestävä pimeäkäsittely. Pimeäkäsittelyksi käy kasvin peittäminen 14 tunniksi esimerkiksi riittävän paksulla mustalla jätesäkillä. Nuoret yksilöt haarautuvat itsestään, mutta vanhoja kookkaita yksilöitä voit auttaa haarautumaan typistämällä keväällä versojen latvat.

Tuoksuttomana kukkana tulilatva soveltuu hyvin myös allergiaperheeseen.

 

Joulukaktukset

Joulukaktukset ovat yleistyneet ympärivuotisena kasvina.  Se on kaunis ja helppohoitoinen kasvi kotioloissakin kasvatettavaksi.

Sillä on yksinkertaisen kauniit kukat, jotka ovat täysin tuoksuttomia.

Joulukaktukset voivat kukkia muuhunkin aikaan vuodesta, riippuen valosta, lämpötilasta ja lajikkeesta.

Joulukaktuksilla ei ole piikkejä. Niiden tummanvihreät, litteät, enemmän tai vähemmän hammaslaitaiset, lehtimäiset varret ovat nivelikkäät. Versojen päähän avautuu suuria kukkia, joiden väri vaihtelee punaisen kaikista sävyissä valkoiseen.

Joulukaktus tarvitsee valoisan paikan, mutta ei pidä auringosta. Jos se voidaan sijoittaa syksyksi tai talveksi viileähköön (10-15 asteiseen) huoneeseen, kukinnasta ei tarvitse olla huolissaan.

Kastelu vaatii jonkin verran tarkkuutta. Nämä kaktukset reagoivat yhtä kielteisesti liikaan kosteuteen kuin jatkuvaan kuivuuteen.

Pääkasvukaudella joulukaktuksille annetaan kahden viikon välein täyslannoitetta. Kasvualustaksi sopii parhaiten ravinteikas multa, johon sekoitetaan vain vähän hiekkaa.

Huom! Joulukaktus on kokonaan myrkytön.

 

Tuoksuvat hyasintit

Hyasintti tuo joulun tuoksun kotiisi, mutta moni on sille myös allerginen. Tämä olisi hyvä muistaa lahjakukkia ostettaessa.

Hyasintti ei siedä liiallista kastelua, mutta ei kuivaakaan kasvualustaa. Kukkavarsien venyminen kielii liiallisesta kastelusta ja kukkien kaatuilu liiallisen kastelun ja liian lämpimän huoneilman yhteisvaikutuksesta. Itse asiassa hyasintti tulee toimeen hyvin vähällä kastelulla.

Yöksi hyasintit kannattaa nostaa viileämpään eteiseen tms. paikkaan. Viileässä hyasintit kukkivat ja kestävät pisimpään.

Huom! Hyasintti aiheuttaa syötynä mahan ärsytysoireita.