Hyppää sisältöön
Monivuotisia jalokärhöjä löytyy laaja valikoima sekä isokukkaisia jalokärhöjä ja loistokärhöjä että pienikukkaisia lajikkeita

Upeat monivuotiset, pieni- ja suurikukkaiset

kärhöt

Kärhöjä eli clematiksia on kahta lajia: paksujuurisia ja ohutjuurisia. Lue alta niiden erilaisista hoitokäytännöistä.

Kasvupaikan valinta kärhöille

Paras paikka kärhöille on aurinkoinen ja kevyesti puolivarjoinen, paahteessa kukinta jää lyhyeksi. Seinän vierustat ovat usein liian kuivia ja kuumia, istuta ennemmin perenna- tai ruusupenkkiin, aitaa, kaariporttia tai pensasaitaa vasten. Kokeile myös maanpeitteeksi. Varjoisammassa paikassa selviävät pienikukkaiset kärhöt, jotka sopivat hyvin esim. puunrungolle kiipeilemään.

Kasvualustan tulee olla syvään parannettu, runsasmultainen, tuore ja ravinteikas. Vesi ei saa jäädä seisomaan kärhön juurelle tai tyvelle.

Istutus:

Ohutjuuriset kärhöt istutetaan samalla tavalla kuin perennat eli juurenniska samaan tasoon maan pinnan kanssa. Nämä selviävät myös köyhemmillä ja kuivemmilla kasvupaikoilla.

Ohutjuurisia kärhöjä ovat alppikärhöt, kiinankärhöt, pienikukkaiset luonnonlajit, pienikukkaiset valkoiset kärhöt

Paksujuuriset kärhöt istutetaan samalla tavalla kuin jaloruusut eli juurenniska 15-20cm syvyyteen, Pohjois-Suomessa vieläkin syvempään. Syvään istutus suojaa juuristoa kuivumiselta ja parantaa talvenkestoa. Perusta ainakin 60x60x60cm istutuskuoppa, alue voi olla hieman koholla ympäröivästä maasta. Käytä ravinteikasta multaa, peruslannoita ja kalkitse maa ennen istutusta. Laita kuopan pohjalle salaojaksi karkeaa soraa ja kasvin tyveen hiekkaa ehkäisemään lakastumistautia. Taimi kannattaa leikata istutuksen jälkeen 30 cm korkeudelta maan pinnasta niin se juurtuu ja haarautuu paremmin.

Paksujuurisia kärhöjä ovat loistokärhöt ja jalokärhöt, viinikärhöt, lyhtykärhöt, kellokärhöt ja tiukukärhöt

Istutusväli 1 m, voimakaskasvuinen lumikärhö ’Paul Farges’ jopa 2 m välein.

Muista säännöllinen kastelu vastaistutetuille taimille.

Varjosta ja viilennä juuristoalue istuttamalla perennoja tai matalia pensaita kärhön eteen. Suojaa nuori taimi ensimmäisinä talvina esim. havunoksilla tai pakkaspeitteellä.

Kärhöjen leikkaamisesta

Kärhöjä ei ole pakko leikata, mutta vuosittainen hoitoleikkaus parantaa kukintaa. Poista keväällä kuolleet, vioittuneet ja heikot versot pois. Kesällä poistetaan heikot ja huonosti kukkivat oksat sekä annetaan nopeasti vaikuttavaa kastelulannoitetta, tämä innostaa kärhöjä kukkimaan entistä runsaammin. Vanhan, ränsistyneen kärhön voi leikata alas kukinnan jälkeen. Alppikärhöjä ja muita kestäviä pienikukkaisia leikataan vain poistamalla kuolleita/vioittuneita oksia ja tarvittaessa vanha ränsistynyt köynnös nuorennetaan leikkaamalla se kokonaan alas.

Kärhöt ruukussa

Voit kasvattaa kärhöjä pihalla, terassilla tai parvekkeella ruukussa. Erityisesti aikaisin kukinnan aloittavat loistokärhöt ja sitkeät pienikukkaiset kärhöt sopivat ruukkukasvatukseen. Voit istuttaa kärhöt jo huhtikuussa lasitetulle parvekkeelle.

Valitse tarpeeksi iso (pohjareiällinen) ruukku, ainakin 30 litraa, isompiin ruukkuihin voit istuttaa 3 tainta samaan. Laita reilu salaojakerros pohjalle.

Muista kesällä runsas kastelu ja tasainen lannoitus

Syksyllä taimi kaivetaan ruukusta ja istutetaan maahan talvehtimaan tai koko ruukku siirretään viileään kellariin, autotalliin tmv. varastoon (talvetus 0-+6C). Voit kokeilla rohkeasti myös arkoja lajikkeita, jos talvetat ruukut viileässä. Kukinta myös alkaa aikaisemmin kuin avomaalla kasvavilla kärhöillä. Tarkista talven aikana, ettei multa kuivu rutikuivaksi. Jos talvetat ruukut parvekkeella, anna mullan kuivahtaa talvea vasten ja  peittele ruukut huolellisesti talvisuojapeitteellä.

Maalis-/huhtikuussa ruukut voi herätellä talviunesta tuomalla mielellään viileään ja valoisaan paikkaan (parveke, kuisti). Aloita varovainen kastelu, tarvittaessa leikkaa/siivoa versoja ja aloita lannoitus kun uutta kasvua näkyy.

Kestävät pienikukkaiset (ohutjuuriset) kärhöt

Kukkivat alkukesällä. Anna kasvaa vapaasti, tarvittaessa voidaan nuorentaa leikkaamalla koko kasvi 25 cm korkeudelta, jolloin menetetään sen vuoden kukinta.

Pienet valkokukkaiset kärhöt (ohutjuuriset)

Kellokärhö (paksujuuriset)

C. integrifolia I-V, korkeus 0,6-1 m, kukinta kesä-elokuussa, ei köynnöstä. Ruohovartinen eli perennamainen, kasvattaa uudet versot joka kevät. Leikkaa keväällä ennen kasvuunlähtöä matalaksi. (Muutamia lajikkeita)

Tiukukärhöt (paksujuuriset)

C. x diversifolia I-V korkeus 1,5-2 m, ei kierry itse tukeen, pitkä runsas kukinta kesä-lokakuussa, leutona syksynä jopa marraskuulle, helppohoitoinen. Ruohovartisten tiukukärhöjen maanpäälliset osat kuolevat talvella, jätä ne syksyllä suojaamaan juuristoa ja tee alasleikkaus vasta keväällä. Kukkivat saman vuoden versoilla. Terveempiä kuin loistokärhöt ja matalampia kuin köynnöstävät puuvartiset kärhöt. (Useita lajikkeita)

Viinikärhöt (paksujuuriset)

Clematis viticella I-V korkeus 2-5 m, nuokkuva, kellomainen kukka. Kukinta kesä-lokakuussa välillä riippuen lajikkeesta, kukkii saman vuoden versoilla eli voidaan leikata vuosittain matalaksi 10-30 cm maan pinnasta. Näin köynnös ei pääse kaljuuntumaan tyvestä. Voidaan antaa kasvaa myös vapaasti esim. puunrunkoa vasten.

Lyhtykärhöt (paksujuuriset)

Clematis texensis I-III korkeus 1,5-2 m, kukinta heinä-syyskuussa, hillittykasvuinen, suositellaan alasleikkausta keväällä 20-30 cm korkeudelta.

Suurikukkaiset loisto- eli jalokärhöt (paksujuuriset)

Talvenkestäviä vain eteläisessä Suomessa, kasvukorkeus lajikkeesta riippuen 2-3,5 m.

Patens-ryhmä aloittaa kukintansa kesäkuussa jos kukkanuput ovat kehittyneet edellisenä kesänä, jos maanpäälliset osat ovat paleltuneet, kukinta alkaa myöhemmin. Kukkien halkaisija 8-28 cm.

Jackmanii-ryhmä aloittaa kukintansa heinäkuussa ja kukinta jatkuu myöhäissyksyyn, kukkii saman vuoden versoilla. Avoimet lautasmaiset kukat, joiden halkaisija 8-28 cm.

Jos kärhön maanpäälliset osat paleltuvat, se kasvattaa uudet versot juuresta. Poista kuolleet oksat terveeseen silmuun asti.

Kaikki kärhöt ovat syötynä myrkyllisiä.

Haku