Hyppää sisältöön
Valikoimissamme paljon erilaisia vadelmapensaslajikkeita, valitse vadelmalle lämmin ja suojaisa kasvupaikka

Katso tästä ohjeet, miten istutat ja hoidat

vadelmapensaan

Vadelmapensaalle valitaan aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka.

Vadelmapensaan istutus ja hoito

Kasvupaikka
Valitse aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka, joka on hyvin vettä läpäisevä, sillä juuristo ei siedä seisovaa vettä. Kalkitse ja peruslannoita hiekkapitoinen multamaa.
Lannoita keväällä marjalannoitteella, puutarhalannoitteella, kompostimullalla, lannalla tai ruohosilpulla, sadonkorjuun jälkeen syyslannoite.
Kastele nuoria vastaistutettuja taimia, myöhemmin myös isoja kasvustoja kuivina kesinä niin saat paremman sadon.
Vadelman maanpäällinen verso on kaksivuotinen eli ensimmäisenä kesänä se nousee maasta ja toisena kesänä kukkii ja tekee satoa. Sadontuoton jälkeen verso kuolee. Osa lajikkeista saattaa tehdä satoa jo ensimmäisen vuoden versoihin.
Leikkaa keväisin satoa tuottaneet versot pois, samoin heikot ja huonokuntoiset, poista rivistä karkailleet versot. Kovin tiivistä kasvustoa kannattaa lisäksi harventaa, jotta kasvusto pysyy ilmavana (ehkäisee tauteja ja helpottaa sadonkorjuuta). Uusia versoja jätetään kasvamaan 15-20 kpl rivimetrille.
Sato on runsaimmillaan n. 3 vuoden kuluttua istutuksesta. Kasvusto tuottaa satoa jopa 10-15 vuotta

Istutus
Poista huolellisesti kaikki monivuotisten rikkakasvien juuret tulevalta kasvupaikalta. Kunnosta vadelmalle leveydeltään 80 cm rivi/penkki, joka on hieman koholla ympäröivästä maasta. Istutusväli rivissä/penkissä 50 cm eli esim. 80 cm leveään ja 3 m pitkään penkkiiin tarvitset 6 taimea.
Istuta taimet niin, että juurenniskan päälle tulee 1-2 cm multaa. Kastele taimet huolellisesti.
Vadelman tuentatapoja on useita, helpoin tapa on asentaa penkin jokaiseen kulmaan tukiseipäät (pitkässä penkissä lisäksi keskelle) ja sitoa niiden väliin naru/metallilanka yhteen tai kahteen tasoon. Matalakasvuiset pensasvadelmat eivät välttämättä tarvitse tukemista.
Pidä vadelman tyvi rikkaruohottomana kitkemällä ja/tai levittämällä tyvelle haketta. Älä käytä muovisia katekankaita, koska vadelma työntää versojaan maasta koko penkin leveydeltä.

Karhunvadelmat
Mustista karhunvadelmista kestävimmät ovat ’Siperialainen Karhunvadelma’ ja ’Sonja’, ne voivat lämpimänä syksynä tuottaa runsaan sadon avomaallakin, mutta paras paikka karhunvadelmille on lämmin eteläseinusta, ulkomaisille lajikkeille kasvihuone. Myös karhunvadelman versot tarvitsevat tukea, varsinkin korkeille ja rotevakasvuisille ’Sonjalle’ ja ’Siperialaiselle’ kannattaa rakentaa kunnollinen tukikehikko.

Haku