Hedelmäpuut - Kukkatalo

Hedelmäpuut

Kaikki laadukkaat hedelmäpuumme tulevat kotimaisilta taimistotoimittajilta.

Meiltä löydät omenapuut, luumupuut, kirsikkapuut ja päärynäpuut. Tarjolla myös erikoishedelmäpuita, kuten perheomenat ja perhepäärynät. Omenapuita ja päärynäpuita valikoimissamme myös hillittykasvuiseen, matalampaan runkoon vartettuna.

Varmistathan aina tuotteen saatavuuden myymälästämme. Saatavuus vaihtelee sesongin ja myymälän mukaan.

Satoa omasta puutarhasta

Jokaisen puutarhan ikisuosikki on oma hedelmäpuu. Istuta hyötytarhaan tai muiden koristekasvien yhteyteen, mutta varaa puullesi aurinkoinen, lämmin, suojaisa ja valoisa paikka, useimmiten hedelmäpuut istutetaan kumpuun.

Tarkista vyöhykesuositukset aina lajikekohtaisista tiedoista.

Itsepölytteiset hedelmäpuut tuottavat satoa yksinäänkin, mutta kaikki hedelmäpuut hyötyvät ristipölytyksestä eli toisesta saman lajin lajikkeesta lähellä; omenapuulle toinen omenalajike, luumupuulle toinen luumulajike, kirsikalle toinen kirsikkalajike jne.

Istutus

Kastele taimi ennen istutusta läpimäräksi. Lisää kasvualustaan istutusvaiheessa lapiollinen kalkkia, muokkaa maa kuohkeaksi n. 1 neliön alueelta. Savimaalla korota istutusalue pieneksi kumpareeksi. Lisää tarvittaessa uutta multaa. Kastele istutusalue huolellisesti jo ennen istutusta. Istuta juuripaakku 1-2 cm syvempään ja kastele.

Tue vastaistutettu taimi, poista taimen mukana tullut keppi ja sidokset. Yksi tukikeppi (korkeus n. 2m) riittää, sido 2-3 kohdasta kiinni. HUOM! Pienijuuriset kääpiöomenapuut vaativat tuennan läpi koko elinkaaren, muista vaihtaa se myöhemmin paksumpaan ja tukevampaan puun kasvaessa.

Käytä hyötykasvien lannoitetta, mutta ei enää heinäkuun puolivälin jälkeen, vältä liikaa typpilannoitusta (nurmikkolannoitteet). Syyslannoite elokuussa auttaa puuta talvehtimaan paremmin ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Ylläpitokalkitus 2-4 vuoden välein.

Muista suojaverkot ajoissa syksyllä kaikille nuorille hedelmäpuille etteivät jänikset tee työtäsi turhaksi! Älä päästä nurmikkoa kasvamaan nuoren taimen tyvelle.

Hedelmäpuut ovat kotimaisia ja niistä löytyvät omenapuut, luumupuut, kirsikkapuut ja päärynäpuut

Omenapuut 39 €

Omenapuiden korkeudeksi tulee 3-8 metriä lajikkeesta riippuen, istutus 4-5 metrin välein. Menestymisvyöhyke lajikkeesta riippuen I-V (VI).

Antaa satoa 3-5 vuoden kuluttua istutuksesta, jotkin lajikkeet jo aiemmin.

Hillittykasvuiset omenapuut

Korkeus vain 2-2,5 metriä, istutus 2-3 metrin välein. Tulee aiemmin satoikään (n. 2 vuotta istutuksesta) kuin tavallinen omenapuu, mutta elinkaari myös lyhyempi kuin tavallisella omenapuulla. Pienijuurisena vaatii kastelua myös täysikasvuisena varsinkin pitkinä poutakausina. Tarvitsee tukea koko elinaikansa. Sopii myös säleikköön kasvatettavaksi.

Kesälajikkeet

Kypsyvät jo elokuusta alkaen, ohutkuorisina eivät kestä pitkää säilytystä.

Syyslajikkeet

Kypsyvät syyskuussa, kestävät varastointia 2-3 viikkoa.

Talvilajikkeet

Kerätään syyskuun lopulla-lokakuussa, saavuttavat täyden kypsyyden usein vasta varastossa, paksukuorisina kestävät varastointia useita kuukausia.

Perhepuut 65 €

Samaan runkoon on vartettu 2-3 eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa. Sopii siis loistavasti pieneen pihaan, johon ei ole mahdollista istuttaa montaa eri puuta.

Päärynäpuut 45 €

Kasvavat 6-12 metrin korkuisiksi, istutus 4-5 metrin välein. Menetyvät vyöhykkeillä I-II (III-V) lajikkeesta riippuen.

Nuorena nopeakasvuinen, terve, pitkäikäinen, kookas ja kaunis puu

Leikkaus samoin kuin omenalla, mutta hillitymmiin, maltillinen lannoitus.

Osa lajikkeista itsepölytteisiä

Perhepuut 65 €

Samaan runkoon on vartettu 2-3 eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa. Sopii siis loistavasti pieneen pihaan, johon ei ole mahdollista istuttaa montaa eri puuta.

Luumupuut 45 €

Tulevat korkeudeltaan 2-6 metrisiksi, istutus 3-4 metrin välein, satoikäinen 4-5v istutuksesta. Menestysvyöhyke I-III (IV) lajikkeesta riippuen.

Ei tarvitse juurikaan leikausta, poista ylimmät pystyt versot ja lyhennä oksia. Tavoite saada oksat kasvamaan vaakasuoraan. Poista kuivat oksat ja juurivesat. Leikkaus heinäkuussa.

Kirsikkaluumut 45 €

Korkeus 1,5-4 metriä, istutus 3-4 metrin välein, satoikäinen 4-5 vuoden kuluttua istutuksesta. Menestysvyöhyke I-III (IV) lajikkeesta riippuen.

Kauniin kukintansa ja kasvutapansa ansiosta sopii myös koristepuuksi

Sato kypsyy elokuun loppupuolella, maistuu luumulle.

Osittain itsepölytteinen tai vaatii toisen kirsikkaluumun pölyttäjäksi.

Kirsikkapuut 45 €

Hapankirsikat

Korkeus 5-8 metriä, pensaskirsikat n.2 metriä, istutus 3-4 metrin välein, nuorena nopeakasvuinen. Menestyy vyöhykkeillä I-IV (V) lajikkeesta riippuen.

Osa lajikkeista itsepölytteisiä, amarellin ja morellin ristipölytys eduksi. Itsepölytteisten kirsikoiden sato voi jopa kaksinkertaistua ristipölytyksen ansiosta.

Amarellit eli kuulasmarjat: Marja kirkkaanpunainen ja mehu miltei väritöntä, makeahkot marjat.

Morellit: Marjat ja mehu tummanpunaisia, marjat happamampia. Yleensä itsepölytteisiä

Leikkaus: Poista kilpalatva, toisiaan hankaavat ja tiheässä kasvavat oksat. Jos haluat pitää puun matalana, latvaversoja typistetään nuoruusvaiheesta saakka. Leikkaus heinä-elokuussa. Kuivat ja vaurioituneet oksat voi poistaa koska tahansa.